Rusya’nın Avrupa ülkelerine vermiş olduğu doğalgazı kısıtlaması üzerine Avrupa ülkeleri Türkiye’de üretilen Sobaları ihraç etmeye başladı. Odun ve kömür sobalarına % 30, Elektrikli sobalara ise %80 civarında talep artmış durumda.
Ukrayna şavaşı ile işgalinin ardından Rusya ile yaşanmaya başlayan Enerji Krizi artmaya devam etti. Krizin artması Avrupa’da enerji kaynağı olarak baş göstermeye başladı.Avrupa’da halk tekrardan Kömür ve nükleeri gündemine aldı. Rusya’dan gelen doğalgazın her geçen gün biraz daha azalması kış aylarında halkın doğalgaz sıkıntısı çekeceğini gösteriyor.
Bu durumun Avrupa Ülkelerinde ısınma ve üretim için endişe yaratırken, Avrupa Birliği (AB) Rusya’dan gelen gazın tamamen kesilmesi durumuna karşı çözümler aramaya başlamış durumda. Halkın Isınmak için ilk olarak odun sobalarına ve elektrikli ısıtıcılar yönelmeye başladığı görülmekte. Yapılan planlar arasında evlerde ısınma derecelerinin minimuma düşürülmesi ve Farklı bölgelerde planlı kesintilerin de yapılması öngörülmekte.
TALEPLERİN DAHA FAZLA ARTACAK GİBİ DURUYOR.
Hükümetler ve yönetimlerin yanı sıra vatandaşlarında kışa hazırlanmak için kendi önlemlerini almaya çalıştıkları gözlenmektedir. Özellikle Isınma için bu kış Avrupa’da daha fazla oduna ihtiyaç olacak gibi görünüyor. Durum böyle olunca Avrupa da soba talebi ciddi oranda artmış durumda. Normal zamanda sobalara olan talebin sürekli olarak düşmesinin aksine Avrupa ülkelerinde talebi ile bu yıl Türkiye’de Soba Üretimi artmaya başladı. Türkiye’de Soba Üreticileri ve Soba Toptancıları satışlarını artırmaya başladı. Türkiye’de ki Soba Üreticileri Ürettikleri sobaları önemli oranda Özellikle Almanya’ya ihraç eden Sobar üreticileri bu durumdan memnun görünüyor. Soba üreticilerin medyada yer alan haberlerine göre Avrupa’da yaşanan enerji krizinin odun ve kömür sobalarına talebi ciddi oranda artırdığını söyledi.
Henüz yaz aylarında olmamıza rağmen üretimler’de sobalara talebin en az yüzde 30 civarında artış gösterdiğini belirtmekteler. Kuzine soba, Kömür sobası ve Odun sobalarına gelen Toptan talebin büyük kısmı Almanya tarafından yapılmaktadır. Yaz sonu Eylül başı gibi tatilcilerin geri dönmesiyle birlikte talebin daha da artacağını ifade edilmektedir. Ağırlıklı olarak kuzineli sobalara talep olduğunu görülüyor
RUSYANIN AVRUPAYA DOĞALGAZI 40 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Rusya’nın boru hattı yoluyla AVRUPA BİRLİĞİ ve İNGİLTERE’ye doğalgaz ihracatı bu yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemlerine göre yaklaşık olarak % 40 azalarak son 40 yılın en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Rusya’dan doğalgaz boru hattıyla yapılan ihracattaki azalışı telafi etmek isteyen AB ve İngiltere, ABD’den rekor miktarda sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithal ediyor.
ODUN STOKLAMAYA BAŞLADILAR
İsviçre Federal Elektrik Komisyonu Başkanı Werner Luginbühl, vatandaşlara, “Birkaç saat süren elektrik kesintilerine karşı ışıklandırma için mum ve evinde ısınmak için odun sobası olanlara odun stoklama” çağrısı yaptı. İsviçre Devlet Televizyonu (RTS)’na göre odun fiyatları artan talep ile birlikte şimdiden yüzde 10 artmış durumda. Almanya’da doğalgaz fiyatlarında artış ve aşırı talep sebebiyle odunun fiyatı bir yıl içinde yaklaşık ikiye katlandı. Geçen yıl odunun tonu 238 euro iken şu anda 431 euro’ya kadar yükselmiş bulunuyor. Oduna talebe artışa bağlı olarak evlerine soba almak ya da şömine yaptırmak isteyenlerin sayısı da oldukça arttı. Ayrıca Vatandaşlar Battaniye stoklamaya başlamış durumda. Battaniyelere olan talebinde artığı görülmektedir.
AYNI ZAMANDA ELEKTRİKLİ ISITICILARA DA TALEP ARTTI
Almanya’da elektrikli ısıtıcılara olan da talep artarken, Türkiye’nin bu ülkeye ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 82 arttı. Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, Almanya’da ocak-haziran döneminde 600 bin elektrikli ısıtıcı satıldığını belirtirken . Öksüz, “Almanya’ya ihracatımız yılın ilk yarısında 20 milyon dolara ulaştı. Yıl sonunda katlanabilir” dedi.
Almanya’ya ihraç etmek istediğiniz Odun Sobası , Kömür Sobası ve Kuzine Sobaları için taleplerinizi bize bildirebilirsiniz. Taleplerinizi karşılamak için size yardımcı olabiliriz