Corona Virüsü Covid 19 Vürüsü Nedir Salgını Önlemek için Kullanılan Ürünler

Değerli site ziyaretçilerimiz öncelikle size çeşitli kaynaklardan ve Sağlık bakanlığımız tarafından açıklanan bilgiler doğrultusunda Corona virüsü hakkında genel bilgiler paylaşacağım. Sonrasında Corona Virüsünün ortaya çıkmasından sonra Dış ticarette nelere ihtiyaç arttı ve bu ürünlerin İthalatı ve İhracatı için ne gibi şartlar gerekmektedir sizleri bu konuda bilgilendirmeye çalışacağım.

Corona Virüsü ilk olarak Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan kasabasında Aralık ayı içerisinde ortaya çıktıktan sonra küresel bir paniğe sebep olmuştur.  Corona virüsü Avrupa, Türkiye ve ABD başta olmak üzere bir çok ülkede ilerleyerek devam etmektedir. Çinin Wuhanda  başlayarak kısa bir süre içerisinde tüm dünyada birçok insanı etkileyen ve hiç’de istemediğimiz şekilde Ciddi can kayıplarına neden olmaya devam etmektedir.  Corona Virüs (COVID-19) bulaşma yolu olarak Diğer virüslerden daha hızlı ve kontrolü en zor olan, solunum yolu ile bulaşan bir virüs ile  karşı karşıya kaldığımızı belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hekimleri, tarafından paylaşılan bilgilere göre Çevremizde konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından asılsız ve gerçeği yansıtmayan  “Bilgi kirliliği ve manipülatif hareketlere dikkat edilmeli, doğru yerlerden doğru bilgi alınmalıdır ve  panik yapılmamalıdır.” şeklinde konuştu. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Corona Virüsü açıklamasına göre: Sağlık Bakanlığı İletişim Hattı’nın (SABİM) “ALO 184 Korona Danışma Hattı” olarak hizmet vermeye başlandığı ve halkımızın hizmetine sunulduğu bildirildi. Bunun yanı sıra  alınan sıkı tedbirlerle bu sorunun aşılacağı vurgulandı.

Corona Virüs bulaşmasında en önemli yolun SOLUNUM YOLU İLE BULAŞTIĞI bildirilmektedir.

Corona (Korona) Covid 19 Virüs Nedir?

Solunum yolu ile bulaşabilen, çok kısa süre içerisinde çok geniş kitlelere ulaşarak virüse yakalanmış kişinin hızlıca hastalanmasına neden olan bir virüs türü olarak nitelendirilmektedir. Çin’de ki yemek yeme alışkanlıklarına bağlı olarak ,  çok çeşitli besinlerin (hayvan, böcek vb.) yoğun bir şekilde tüketildiği, Bundan dolayı da Hayvanlarda bulunan bir çok hastalığının da sıklıkla insanlara bulaştığı görülmektedir. COVİD 19 /CORONA virüsünün de bu şekilde ortaya çıktığı ön görülmektedir.

Bu mikroplar hakkında çok fazla bir bilgiye sahip olunmadığından şu an tedavisi de mevcut değildir. Sonuç olarak Hastalığa yakalanma riski özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişilere da fazla etki ettiğinin belirtilmesinin yanı sıra ,herkesin bu hastalığa yaklandığı fakat etkilerinin farklı farklı sonuç verdiği görülmektedir. yani virüs, hastalanma potansiyeli olan herkesi hastalandırıyor. Burada, herhangi bir mikrobun herkesi hastalandırmadığını, sadece belli kişilerin hastalandığını ve sadece, yine belli kişilerin (kronik hastalığı olanlar, zayıf/düşkün/çok yaşlı kişiler) ağır hastalandığını da bilmek lazım.

Türkiye’de Corona Virüsü Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Türkiye’de Corona Virüsü 11 Mart 2020 tarihinden itibaren resmi olarak kayıtlara geçmiştir.

Corona (COVID-19) Virüs Nasıl Bulaşır?

Virüsün solunum yolu ile bulaştığı görülmektedir. Bu Konu üzerine  Tüm araştırmalar kesinleşmemiştir; bu yüzden, Hastalığın bulaşması için  “Her türlü solunum yolu” ile bulaşıyor  demek daha doğru olacaktır. Yani mikrop, öksürmek veya tıksırmakla havada belli sürede asılı kalabilir görüşleri vardır.. Virüs, tabii ki öpüşmek ve en yaygın olarak eller sayesinde ellerimizi ağzımızı gözümüzü ellediğimiz zaman bulaşmaktadır.

Normalde Şartlarda bu hastalığa yakalanmış olan bir kişi, hasta olduğunun bile varmadan farkına varmadan ve belirtiler ortaya çıkmadan virüsü yaymaya başlayabilir. Burada, “inkübasyon dönemi” denilen bir “kuluçka” dönemi vardır. Ancak yeni Corona virüs için bu, tam olarak ortaya çıkarılmaya çıkarılmamış olsa da. Şimdilik kuluçka süresinin 2-14 gün olduğu düşünülmektedir..

Corona virüsün (Korona) Belirtileri Nelerdir?

En başta Ateş, öksürük ve nefes darlığı ile  başlıca belirtilen belirtiler ile görünmektedir.  Bu belirtilerin dışında her türlü solunum yolu hastalığı belirtilerinin dikkate alınmasında fayda vardır. Burun akıntısı, Halsizlik, Vücut Ağrısı da belirtiler arasında yer almaktadır. Virüs kapmış bir kişi için ortalama  2 gün içinde belirtiler ortaya çıkmaktadır. Ancak bu süre 14 güne kadar uzamaktadır. Virüsün ilerlemesi durumda ise bazen zatürre gibi hastalıklara yol açabilmektedir.

Virüs (COVID19) sorununun maalesef giderek büyüdüğü bu günlerde bu virüsün solunum sisteminin yanı sıra göz tutulumu yapabileceğini ve hatta ilk bulguların gözde olabileceği de unutulmamalı. Ayrıca yapılan son açıklamalarla neticesinde koku ve tat duyusu kaybının coronavirüs belirtisi olarak yer alabildiği açıklandı.

 

Corona virüsün Hızla yayılmasından sonra Piyasa’da Talep gören ve en çok ithal ve ihraç edilmek istenen ürünler nelerdir ?

Maalesef üzülerek bildirmem gerekiyor ki, Bu corona virüsünün hızla tm dünyaya yayılmasından sonra Hızla ihtiyaç duyulan ürünler ve Tüm dünyanın özellikle’de ÇİN Yılbaşı tatilinde oldukları bir sürede virüsün ortaya çıkmasından dolayı Cerrahi Maske, Temassız Ateş Ölçer,Tulum ve Maalesef Ki Son zamanlarda Ceset Torbasının’da hızla talep edilmesi söz konusudur.

Hızla artan ve ihtiyaç duyulan bu ürünlerin ise Piyasada hızlıca tükenmesi ,Özellikle Türkiye’den bu ürünlerin büyük bir kısmının Çine İhraç edilmesi Türkiye Piyasasını da sıkıntıya sokmuştur. Öyle ki özellikle 0,15-0,16 Kuruşa satılan Tıbbı Maskelerin Toptan Fiyatları bile  3,00TL  üzerine çıkmış bulunmaktadır. Piyasa’da ki bu inanılmaz fiyat artışının yanı sıra hızlıca bu ürünlerin Çine ve Diğer ülkelere ihraç edilmeye başlaması üzerine ; Corona Virüsünün Türkiye’de de başladıktan sonra Bakanlığımız Bu Konuda Hemen Devreye Girerek

**Koruyucu maske, tulum, önlük, gözlük, cerrahi maske ve tıbbi eldiven ihracatı ön izne bağlanmıştır.

Bu Şekilde Türkiye’nin ihtiyacı olan bu ürünlerin hızlı bir şekilde Yurt dışına ihraç edilmesinin engellenmesi veya sadece izin alabilen firmaların gönderebilmeleri yerinde bir karar olmuş oldu.

MADDE İZNİ VEREN KURUM YASAL DAYANAK
“27- Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği kapsamında
piyasaya arz edilen “koruyucu maske (gaz, toz ve radyoaktif toz filtreli maskeler)”
Türkiye İlaç ve
Tıbbi Cihaz
Kurumu
6/1/1996 tarihli ve 22515 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunan 95/7623 sayılı ihracat Rejimi Kararı
28- Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği kapsamında
piyasaya arz edilen “tulum (koruyucu iş elbisesi)”
Türkiye İlaç ve
Tıbbi Cihaz
Kurumu
6/1/1996 tarihli ve 22515 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunan 95/7623 sayılı ihracat Rejimi Kararı
29- Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği kapsamında
piyasaya arz edilen “sıvı geçirmez önlük (kimyasallara karşı kullanılan koruyucu önlükler)”
Türkiye İlaç ve
Tıbbi Cihaz
Kurumu
6/1/1996 tarihli ve 22515 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunan 95/7623 sayılı ihracat Rejimi Kararı
30- Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği kapsamında
piyasaya arz edilen “gözlük (koruyucu gözlükler)”
Türkiye İlaç ve
Tıbbi Cihaz
Kurumu
6/1/1996 tarihli ve 22515 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunan 95/7623 sayılı ihracat Rejimi Kararı
31- Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamında piyasaya arz edilen “tıbbi ve cerrahi maske” Türkiye İlaç ve
Tıbbi Cihaz
Kurumu
6/1/1996 tarihli ve 22515 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunan 95/7623 sayılı ihracat Rejimi Kararı
32- Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamında piyasaya arz edilen “tıbbi steril/non-steril eldiven” Türkiye İlaç ve
Tıbbi Cihaz
Kurumu
6/1/1996 tarihli ve 22515 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunan 95/7623 sayılı ihracat Rejimi Kararı

Aynı Tebliğin ekinde yer alan İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine 35-39 uncu sıralar olarak aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

“35- Etil Alkol [GTP: 22.07 (GTİP: 2207.20.00.10.15 ve GTİP: 2207.20.00.90.15 hariç), GTİP: 2208.90.91.10.00, 2208.90.91.90.00, 2208.90.99.10.00, 2208.90.99.90.00]

36- Kolonya (GTİP: 3303.00.90.00.11)

37- Dezenfektan (GTİP: 3402.90.10.00.12, 3808.94.10.00.00, 3808.94.20.00.00, 3808.94.90.00.19, 3808.94.90.00.11, 2905.12.00.00.12)

38- Hidrojen Peroksit (GTP: 28.47)

39- Yalnız Meltblown Kumaş (GTP: 56.03)”

***Peki Bu Dijital Ateş Ölçerlerin ve Maskelerin ÇİNDEN İTHALATI aşamasında ki, Gümrük İşlemleri ve Gümrük Mevzuatı ne durumda?

Maskelerin Hızlı bir şekilde özellikle ÇİN’e ihraç edilmesinden dolayı, Çinde ki fabrikaların çalışmaya başlaması ve Salgını kontrol altına almalarından dolayı şimdi de  Türkiye’ye Çinden Maske İthal etmek için talep artmıştır. Yani kısaca astronomik rakamlara Çine İhraç ettiğimiz Maskelerden şimdi ithal etmek istenmektedir.

Diğer yandan Özellikle Dijital Ateş Ölçerlerin hastalıkta Kullanılması arttığından Piyasa’da Tıbbı Maske Kullanımından sonra ki en çok talep edilen  ve Çinden ithal edilmek istenen ürün Dijital Ateş Ölçerler olmaktadır. Çinden İthal edilmek istenen Ateş Ölçerler 04/04/2020 Tarihi geçerli olmak üzere için Şu anda Gümrük İşlemlerinde sıkıntı yoktur.

****Tıbbı ve tek kullanımlık maskelerde ise Ticaret Bakanlığı sadece salgın hastalık sonlandırılıncaya kadar Gümrük vergileri %8 kdv %6,3 Gümrük vergisi vardır. ( %20 Ek vergisi Geçici bir süreliğe Kaldırılmıştır.  Tıbbı ve Tek kullanılmık Maskelerin Gümrük Tarifesi G.T.İ.P İ

6307.90.98.10.11 – – – – – – Tıbbi maskeler (bir kullanımlık)

Dir. Yurt Dışından Konsolosluk tasdikli Exporter Registry Formu Tedarik edilmelidir.  Ayrıca Türkiye’de hazırlanması gereken diğer evraklar ve Gümrük işlemleri  için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

**** Ateş Ölçer için Çinden ithal etmek istemeniz durumunda ise Gümrük Vergisi %3,2 Kdv %18 dir.  Ateş Ölçerlerin Gümrük Tarifesi G.T.İ.P İ 9025.19.00.19.00 dir.

Dijital Ateş Ölçerlerin Toptan satışı ve Gümrük işlemleri için Bize ulaşabilirsiniz. Ateş ölçer Toptan ve Pakekende Fiyatları için bizi arayabilirsiniz. Hızlı ulaşım & Whatsap  için: 0541 678 7575 den ulaşabilirsiniz.