Gümrük Müşavirliği staj süresi Kısalıyor mu ?

Gümrük ve  Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı 27.01.2013 Dünya Gümrük Günün de  İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) ve İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün  birlikte düzenlemiş olduğu  ”Dünya Gümrük Günü Kutlamasın da’‘ yapmış olduğu konuşmada Gümrük Müşavirliği İçin şu anda uygulanan 6 yıllık staj süresinin kısaltılması konusuna da çalışmaları olduğunu belirtti. Aslına bakarsanız staj süresi 6 yıl değil Tüm Gümrük Müşaviri adayların bildiği üzere 8 yıldır. Staj süreleri için Gümrük Kanunu 227. Maddeyi inceleyebilirsiniz. Nedeni tüm adaylarca zaten biliniyor. Onun dışında staj süresinin kısalmasında ki faktörün de nitelikli insanların uzun süre Gümrük Müşavirliği için beklemeyeceklerini belirtiyorlar, acaba şu anda Gümrük Müşaviri olan  Meslektaşlarım ve bizler niteliksizmi olmuş oluyoruz bu mesleğe gönül verip, bu kadar uzun staj süresini doldurmak için bekliyoruz. Yani aklıma tamda Özrü kabatinden büyük sözü geldi.

Torba yasası meclisten geçti Detayları incelemek için Tıklayınız

18 Yorum

  1. Avatar saliha diyorki:

    bende gümrük müşavirliğini düşünüyorum işallah staj süreleri kısalır ya stajın süresi benim gözümü korkutuyor…

  2. Avatar bryan largo diyorki:

    Merhaba arkadaşlar;
    Bugün itibari ile kanun değişmiştir okuduğum kadarı ile bir çok değişiklik olmuş
    Bu kanun değişikliği herkes için hayırlı olur inşallah…

  3. Avatar Burhan Kandur diyorki:

    Torba yasa ile geçen maddelerde yer alan ceza hükümlerini,Kaçakçılıkla mücadele kanununda yer alan ”Teşebbüs halinin suçun tam işlenmesi gibi ”değerlendirildiği maddeler ortadayken,süre kısaltarak müşavir sayısını arttırmak,ancak maddi ve manevi iflasa sürüklenecek kurban sayısını arttırmaktan öte neye yarayacak dersiniz?.Mesleğin altı, oda yasası çıkarılmayarak,Asgari ücreti yasaya aykırı usulle belirleyerek,Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasında yer alan,gümrük konularında istihdam edilecek veya danışmanlık hizmeti alınacak diye tanımlanan meslek mensubunun Gümrük Müşaviri ve yardımcısı olduğunu yasal mevzuata koymamakta direnilerek,kabahatler kanununun gümrük kanununa uygulanmasında ısrar edilerek, meslek nereye gidecek dersiniz?

    • Avatar Tarık YÜKSEK (Gümrük Müşaviri Yrd.) diyorki:

      Burhan Beye açıklamalarından dolayı Teşekkürler, Gerçekten’de İlk Bakışta Gümrük Müşavirliği mesleğinde ki staj süresi oldukça fazla idi,Fakat Gümrük Müşavirliği için gereken staj süresinin kısalmasına nedense hiç de sevinemedik.Gümrük Müşavirliği ve Müşavir yrd. için gereken staj süresinin kısalması ile birlikte Torba yasasındaki diğer maddelerinde iyice irdelenmesi gerekiyor,Ant.Beyannamesi veya Transit Beyannamesinden bile cezalar varken sanırım bir çok Gümrük Müşavirinin karnesi yeni düzenlemeler ile iyice tehlike altına girmiş bulunmaktadır.Öyle görünüyor ki, bu düzenlemeler ile Gümrük Müşavirliği Belgesini kaybedecek olan Gümrük Müşavirlerinin yerinine hızlıca Yeni Gümrük Müşavirleri yetişebilsin diye staj süreleri de kısaldı. Hiç bir meslekte olmayan ağır cezalar ile karşı karşıya kalıyoruz. Bir avukat da savunduğu şahıs veya firmanın davasını kaybettiğinde mahkeme tarafından cezalandırılmıyor veya da Muhasebe müşavirleri de firmaları adına bir çok şeye imza atıyorlar (pek bir bilgim yok fakat) bizim kadar ağır cezalar ile karşı karşıya kaldıklarını sanmıyorum. Bir an önce gerekli düzenlemelerin yapılması lazım ki bunu da ancak oda olabilirsek gerçekleştirebiliriz. Bu gidişle oda falan da olamayacağız gibi görünüyor.Oda olmadığımız için’de GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ mesleği ile ilgili yapılan düzenlemeler,alınan kararlar da maalesef ki Gümrük Müşavirleri Dernekleri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına karşı neredeyse hiç bir şekilde söz sahibi değiller.Bu da bizi Gümrük Müşavirliği mesleğini icra eden meslektaşlarımızı son derece rahatsız etmektedir.

  4. Avatar rıza çelik(güm.müş.yrd.) diyorki:

    Arkadaşlarımızın yapmış değerlendirmelerin hepsine katılıyorum.Bu meslekte 1 yıl staj yapan arkadaşlerımız mevzuatın,yönetmeliğin ,kanunun yüzde doksanını zaten uygulamalı iş ortamında öğreniyorlar.Bu meslekte kolay adam yetişmiyor.2012 yılında açılan GMY.GM sınavinda gümrük müşavirliği için söylüyorum gm. sınavını başarıyla geçip meslaki yeterlilik sınavından 130 kişiden 100 kişi başarılı olmuş GÜM.MÜŞ.belgesini almaya hak kazanmıştır.Bencede çalışma hayatımızın her alanında herhangi x şirketlerde yöneticiler 2 senede terfi edebiliyorsa bizim icra ettiğimiz sorumluluğu büyük meslekte ise yıllarca aynı konumda aynı ücrete çalışmak zorunda barakılıyoruz.

  5. Avatar bryan largo diyorki:

    Yeni çıkacak yasa ile yukarıda tarık arkadaşımızın belirttiği gibi müfettiş vb kişiler 10 yıl ve üzeri çalışmak şartı ile gümrük müşaviri olabilecekler bu ne saçmalık yaw resmen ekmeğimize yağ sürecekler ulen bende müşavir olduğumda piyasanın anasını ağlatmazsam banada by laklak demesinler 😀

  6. Avatar Tarık YÜKSEK (Gümrük Müşaviri Yrd.) diyorki:

    Gümrük Müşavirliği Staj sürelerinin düşürülmesi konusunda bir sıkıntı olmayacak gibi ama iyi mi kötü mü olacak acaba,fakat asıl sıkıntı bu tasarı ile yapılan yeni düzenlemeler. Gümrük Müşavirliği mesleğimiz, bu tasarı ile bir yara daha alıyor. Şöyle ki: Madde 63. ile 640 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameye Geçici Madde 7 ekleniyor. Maddede “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında Başmüfettiş, Müfettiş ve Müfettiş yardımcısı kadrolarında bulunan ve talep edenler arasından Gümrük ve Ticaret Bakanı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı arasında yapılacak protokolle belirlenenler,Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettiş,Müfettiş ve Müfettiş Yardımcısı kadrolarına , bu maddenin yayımı tarihinden en geç üç ay içinde kadrolarıyla birlikte ve başka bir işleme gerek kalmaksızın naklen atanırlar.Bu şekilde atananların mülga Sanayi ve Ticaret Bakanlığında ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında Başmüfettiş, Müfettiş ve Müfettiş yardımcısı kadrolarında geçirdiği süreler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettiş, Müfettiş ve Müfettiş yardımcısı kadrosunda geçmiş sayılır ve bu kişiler bu maddenin yayımı tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi, Müfettişi ve Müfettişi Yardımcısının tabi olduğu mali haklardan aynen faydalanır” denilmektedir. Kısaca Gümrük Mevzuatını daha önce bilmeyen Sanayi Bakanlığında 10 sene çalışan Başmüfettiş, Müfettiş ve Yardımcısı bu maddeye istinaden Gümrük ve Ticaret Bakanlığına geçerek 6 ay sonra emekli olması ya da ayrılması halinde Gümrük Müşaviri ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri olabilecektir.Bu durumda Gümrük Müşavirliği sektöründe yetişen kişilerden çok,İlgili meslek mensuplarının emekli olarak veya mesleği bırakarak, Gümrük Müşavirliği mesleğine geçip Gümrük Müşaviri olanların sayısı daha fazla olacaktır.

  7. Avatar Murat Sarıkuş diyorki:

    Gerçekten staj süresi çok uzun , 6 yıl staj süresi yıl kayıpları ile 8 yılı buluyor,hangi meslekte 8 yıl staj süresi var acaba, kesinllikle kısaltılması gerekiyor, umarım bu görüşmeler havada kalmaz bir an önce hayata geçirirler..

  8. Avatar murat taşkesen (gümrük müşavir yrd) diyorki:

    Staj süreleri düşecekmiş. İnşaallah düşer de biz de haybeye beklemek zorunda kalmayız.

  9. Avatar Tarık YÜKSEK (Gümrük Müşaviri Yrd.) diyorki:

    Torba yasası meclisten geçti. Buna Göre Gümrük Müşavirliği Mesleği ile alakalı olarak Tüm Gümrük Müşavirliği sınavını bekleyen Gümrük Müşavir ve Müşavir yrd. adaylarını sevindirecek olan kısım ise, staj süresinin kısalmasına olanak sağlayan Tasarının 6. Maddesi Buna göre Gümrük müşaviri yrd. için staj süresi bir yıl, Gümrük Müşavirliği için ise staj süresi iki yıl olarak değiştirilmiş olacak

  10. Avatar Username* diyorki:

    kesinlikle sürenin kısaltılmasından yanayım , sadece birkaç gün yüzünden sınava girme hakkını kaybedip tam 1 sene sınav bekleyen arkadaşlar tanıyorum. 3 yıl çok uzun kesinlikle , umarım olumlu gelişmeler yaşarız.

    • Avatar Tarık YÜKSEK (Gümrük Müşaviri Yrd.) diyorki:

      İnşallah Gümrük Müşavirliği staj süresi kısalacak artık torba tasarısı ile geçecek fakat,bir eksiğimiz daha var kanunda yer alan ocak bir ihtibari ile staj süresini tamamlamış olmak şartı yerine aslında sınav tarihinin yayınlandığı tarih ihtibari ile şartları tamamlamış olmak daha iyi olurdu veyada sınavı kazandığımız günün açıklandığı tarih ihtibari ile stajımız başlamış olarak sayılmış olsa bile yine bir yıl kazanılmış olacak bu konuda bir şeyler yapmak gerekli

  11. Avatar ferhat kaya diyorki:

    Gercekten cok onemlı bır konu ısallah hem ulke menfatlerı ıcın hemde bız bu meslege gonul veren calısanlar ıcın bır an once kabul edılır.

  12. Avatar Tarık YÜKSEK (Gümrük Müşaviri Yrd.) diyorki:

    Arkadaşlar Yorumlarınızı eksik etmeyiniz ki daha fazla ses getirebilelim. Gümrük Müşavirliği Stajı ile kaç kişinin ilgilendiği fark edilsin. Bir yorum Yapmak sadece 30-40 saniyenizi alacaktır.

  13. Avatar Tarık YÜKSEK (Gümrük Müşaviri Yrd.) diyorki:

    inşallah Oda Tasarısı Geçerde artık Gümrük Müşavirliği Mesleği hak ettiği değeri görmeye başlar. Tüm Dış Ticaret hacminin Gümrük Müşavirliği sektöründen karşılanmasına rağmen oda tasarımızın halen daha meclisten geçmemesi son derece üzücü bir olaydır.

  14. Avatar arif orhan diyorki:

    stajın kısalması çokk iyi oldu önceden 3+3 den bahsediolardı ama yıl kaybı filan da oluyordu alsana 8 yıl şimdi böyle yapmaları herkes için güzel olacak mesleğin kalitesi artacak bence çünkü daha çok işin ehli olan insanlar yapacak bu işi

    TEŞEKKÜRLER

  15. Avatar arif orhan diyorki:

    bu sabah aldığım en güzel haber ya inşallah hayırlısı olur daha öncekiler gibi olmaz işallah derneğin 2013 de odaya oda olup TOBB’ bağlanması ile ilgili tasarıyı bu yıl yapacaklarını söylüyorlar herkes için hayırlı olsun